Klimatpilgrimer

Vi vandrar för klimatet, och vårt huvudbudskap är att bara en avveckling av civilisationen och en återgång till en naturlig livsstil på landsbygden och i skogarna, kan rädda klimatet och miljön. Vårt pilgrimsmål är detta, ingen fysisk plats.

Ett samtal med en yngling i Uppsala om smartphones. Av Lars Larsen

Publicerad 2018-11-20 10:01:00 i Kritik av teknologin,

En yngling på kanske tjugo år sitter bredvid mig och kollar på sin smartphone, i ett köpcenter i Uppsala. Jag frågar honom om alla hans vänner har smartphones. Ja, det har dom, svarar han. Jag frågar om man blir lite utanför idag om man inte har smartphone. Ja, det blir man, blev svaret. Jag säger att jag tycker det är lustigt (skrattar), förr var man utanför om man inte hade mobil, sen flyttades allt ett hack upp, man blev utanför om man inte hade smartphone. Vad blir nästa hack?, frågade jag. Att alla går runt med Virtual Reality-glasögon? Oculus rifts? Vi hade roligt åt detta. 
 
Jag sade att jag har ingen mobil, och att jag ser baksidorna med smartphones. Ja, svarar han, dom finns. Jag säger att jag upplever det störande när någon tar upp sin smartphone och kollar på den, i ett samtal med vänner, vilket ofta händer. Jag säger att jag lever på min flickväns telefon, att om någon vill ringa mig, så ringer dom till min flickvän, att det fungerar. Och sen kan min flickvän också lägga bort sin mobil om vi blir flera i ett gäng som vandrar tillsammans, bara en i flocken har mobil, så kan man nå alla oss andra. Ynglingen säger då att vad blir det sen om alla lägger ner sina mobiler? Ja, en återgång till äldre tider, Paradisets återkomst, säger jag. Ynglingen verkar gilla det där med äldre tider, och säger att han skulle vilja bo en tid på en avlägsen ö med några vänner, utan någon teknologi. Jag säger att man då nog skulle gå upp i ett förändrat medvetandetillstånd, det amerikaner kallar för "altered states of consciousness", och som man förknippar med mystika upplevelser och droger. 
 
Det var en sprittande glädje och en humor i vårt samtal, som gjorde mig glad. Ynglingen skulle sen iväg, så samtalet avbröts.
 
Foto av Titti Spaltro
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Titti Spaltro och Lars Larsen

TITTI SPALTRO: Född 1965, halvt italiensk och halvt svensk, fotograf, filmare och poet. Bor i Stockholm. Har gett ut en diktsamling tillsammans med Lars Larsen, sin ex-pojkvän, som heter ”Naturens återkomst”, på Fri Press förlag 2018. Har fotat hemlösa under lång tid, och medverkat i en fotobok om dem, ”Utanför” tillsammans med Mattias Nilsson. Har haft en fotoutställning "kollektivliv" både i Stockholm" (2016) och Åbo (2017), ett femårsprojekt som handlar om vardag och fest i två kollektiv i Åbo. Håller också på med ett filmprojekt om södra Sveriges ekobyar, som hon filmat under en lång vandring till Skåne och tillbaka, tillsammans med Lars. _________________________________________ _________________________________________ _________________________________________ _________________________________________ LARS LARSEN: Född 1984 i Finland, norrman, bor i Stockholm, poet, ekoteolog och ekofilosof (dock inte en akademisk någondera) kallas även ”Munken” (han är munk i en egenstiftad klosterorden, Den Heliga Naturens Orden), själv kallar han sig "Skogsmannen Snigelson” p.g.a. vissa starka band till naturen och djuren, grundlagda bl.a. genom många års hemlöshet som boende i tält, kåta och hydda i Flaten naturreservat och Nackareservatet. Debuterade som poet 2007 med "Över floden mig" på eget förlag, har också gett ut ett ekoteologiskt verk, "Djurisk teologi. Paradisets återkomst" på Titel förlag 2010. Har gett ut diktsamlingen "Naturens återkomst" på Fri Press förlag 2018 tillsammans med Titti, sin ex-flickvän. Lars är städare och byggmålare till yrket. Han lever som frivilligt hemlös och bor i skogen utanför Stockholm. Han avstår från copyright till allt han skrivit här på bloggen. Titti Spaltros texter och bilder är dock copyrightade. Annars är texterna här en del av "Public Domain". Man når Larsen i kommentarfältet på bloggen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela