Klimatpilgrimer

Vi vandrar för klimatet, och vårt huvudbudskap är att bara en avveckling av civilisationen och en återgång till en naturlig livsstil på landsbygden och i skogarna, kan rädda klimatet och miljön. Vårt pilgrimsmål är detta, ingen fysisk plats.

En pessimists angrepp på paradiset

Publicerad 2018-11-04 15:15:00 i Andevärlden och det paranormala, Paradiset/himlen,

I Thorsten Thuréns (han är docent i journalistik och fil.lic. i historia) bok "Pessimistiska manifestet" (2018) frågar författaren dystert "Var det tråkigt till och med i paradiset?"
 
Vad ska jag svara, med min filosofi "paradisismen", som menar att naturens innersta är paradiset? Ja, jag skulle väl säga att den där Thurén är en sån där typisk civiliserad typ som förlorat tron på livet av ren och pur civilisation, som lever så tråkigt att han ska projicera denna tråkighet på allt. Djur har inte tråkigt, förutom dem vi förpassar till en tråkig tillvaro, husdjuren och boskapsdjuren. Den som lever ett tråkigt liv, han blir tråkig, och han känner att livet är tråkigt. Så enkelt är det. 
 
Thurén skulle må bra av en äventyrlig luff, eller något som piggar upp honom och får honom att känna det nakna livets livgivande krafter (sova ute i skogen en kall höstnatt, kanske? Gå barfota i snön?)
 
Thuréns resonemang påminner mig om filosofen C.D. Broad som hoppades att det inte fanns något liv efter döden, ty han skulle få tråkigt efter några tusen år. Vad skulle han ta sig till när han lärt alla världens femtusen språk? 
 
Broad, liksom Thurén, kan inte fatta evighetens väsen, ty de lever inte i detta väsen, och då blir t.o.m. andevärlden tråkig, denna värld som de troende och poeterna har längtat till och sjungit om i tusentals år. Att projicera civilisation på denna värld, gör den förstås tråkig, ty civilisationen är det tråkigaste som finns i kosmos. 
 
Och det är betecknande att bekymret för om paradiset blir tråkigt kommer från vetenskapsmän, inte från helgon, heliga dårar, mystiker, profeter, munkar och nunnor, dessa som lär vara mer bekanta med andevärlden än vetenskapsmännen. De förra har längtat efter det eviga livet med en ofattbar, vän och öm längtan, uttryckt i tusentals sånger om himlen. 
 
Man tror lätt att man tappar livslusten alltmer desto äldre man blir. Men varför är det då så vanligt med tonåringar med depression, medan man kan hitta mycket livsglada gamlingar, som är i full vigör (tänk på Carl-Göran Ekerwald)? Det är något som inte stämmer här, i tesen att ju längre man lever, desto tråkigare blir det. Snarare är det så att ju mer etablerad och civiliserad och borgerlig man blir (detta blir oftast starkare ju äldre man blir), desto tråkigare blir man som person, och då blir också livet tråkigare.
 
 
Foto av Titti Spaltro
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Titti Spaltro och Lars Larsen

TITTI SPALTRO: Född 1965, halvt italiensk och halvt svensk, fotograf, filmare och poet. Bor i Stockholm. Har gett ut en diktsamling tillsammans med Lars Larsen, sin ex-pojkvän, som heter ”Naturens återkomst”, på Fri Press förlag 2018. Har fotat hemlösa under lång tid, och medverkat i en fotobok om dem, ”Utanför” tillsammans med Mattias Nilsson. Har haft en fotoutställning "kollektivliv" både i Stockholm" (2016) och Åbo (2017), ett femårsprojekt som handlar om vardag och fest i två kollektiv i Åbo. Håller också på med ett filmprojekt om södra Sveriges ekobyar, som hon filmat under en lång vandring till Skåne och tillbaka, tillsammans med Lars. _________________________________________ _________________________________________ _________________________________________ _________________________________________ LARS LARSEN: Född 1984 i Finland, norrman, bor i Stockholm, poet, ekoteolog och ekofilosof (dock inte en akademisk någondera) kallas även ”Munken” (han är munk i en egenstiftad klosterorden, Den Heliga Naturens Orden), själv kallar han sig "Skogsmannen Snigelson” p.g.a. vissa starka band till naturen och djuren, grundlagda bl.a. genom många års hemlöshet som boende i tält, kåta och hydda i Flaten naturreservat och Nackareservatet. Debuterade som poet 2007 med "Över floden mig" på eget förlag, har också gett ut ett ekoteologiskt verk, "Djurisk teologi. Paradisets återkomst" på Titel förlag 2010. Har gett ut diktsamlingen "Naturens återkomst" på Fri Press förlag 2018 tillsammans med Titti, sin ex-flickvän. Lars är städare och byggmålare till yrket. Han lever som frivilligt hemlös och bor i skogen utanför Stockholm. Han avstår från copyright till allt han skrivit här på bloggen. Titti Spaltros texter och bilder är dock copyrightade. Annars är texterna här en del av "Public Domain". Man når Larsen i kommentarfältet på bloggen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela